Házenkáři v klíčovém utkání porazili Maloměřice a už nejsou poslední

Dočkali se! Dlouhé čekání je u konce, strakoničtí házenkáři získali první body. V sobotu 9. prosince, v den Házenkářského plesu, si připsali skalp Maloměřic Brno, s nimiž bojují na konci tabulky. V domácí odvetě je v rámci 16. kola Chance extraligy přehráli 32:25 (17:15) a po dlouhých měsících se tak odpoutali z posledního místa, kam spadl právě soupeř z Moravy. Oba týmy tak mají nyní shodně dva body, Strakoničtí ale lepší bilanci ze vzájemných utkání a celkově i lepší skóre.

Jihočeši věděli, o co hrají. A podle toho k utkání přistoupili. Už jejich předešlé výkony vzbuzovaly naději a ten aktuální konečně přetavili v tolik potřebný bodový zisk. Vzpruha to byla hlavně psychická. Navíc Strakoničtí věděli, že musejí, že klopýtnout by bylo fatální. Nenechali se tím ale svázat. Žádné drama nepřipustili a po závěrečném hvizdu si tak poprvé užili vítěznou euforii.

Zápas měli domácí od začátku ve své moci a ve své režii. Výborně hráli v obraně, kde toho soupeři dovolili minimum. Za zády pak měli skvělého Jindřicha Mráze, který je podpořil řadou výtečných zákroků, čímž dodal svým spoluhráčům z pole potřebný klid. A to jak při útočení, tak při bránění. Byla to konečně dokonalá souhra, vše si sedlo.

Nástup měli Strakoničtí skvělý, brzy vedli o tři branky a po čtvrt hodině byl stav 9:3. Uklidňující náskok byl na světě prakticky okamžitě, domácím se tak hrálo lehčeji. Následně vedli až o sedm branek, naposledy v první půli ve 23. minutě (13:6). Potom se hosté vrátili do hry třemi trefami v řadě a ve 28. minutě to bylo dokonce jen o tři góly (14:11). Jenže v poslední minutě a půl dali domácí tři branky, hosté jen jednu. Takže v poločase byl rozdíl pět branek.

Také nástup do druhého dějství vyšel Strakonickým skvěle. Za necelých dvanáct minut vsítili sedm gólů, soupeř jediný. Takže stav byl více než nadějný – 24:13. Jenže další šestiminutovka vyšla Brňanům v poměru 6:2, takže opět ucítili naději. V 53. minutě se dotáhli na šest branek (28:22), ale po svém time-outu se domácí prosadili třikrát za sebou a definitivně tak rozhodli, i když hosté poslední tři minuty ovládli 3:1.

Fantastické utkání odehrál na pivotu nadějný Martin Němec, dal deset branek (z toho dvě ze sedmičky). Dále mu sekundoval s pěti trefami Adam Nejdl a čtyřgóloví střelci Adam Bernhard a Lukáš Nolč. V brance byl pak skvělý Jindřich Mráz, občas nepřekonatelná hráz. Mužstvo si tak poprvé užilo děkovačku s fanoušky a všechny tak ideálně naladilo na Házenkářský ples, který se konal večer po zápase.

FAKTA

Chance extraliga – 16. kolo: HBC JVP Strakonice 1921 – SHC Maloměřice Brno 32:25 (17:12). Branky: Němec 10 (2), A. Nejdl 5, Bernhard, Nolč 4, Sedláček 3, Bičiště, Wildt 2, M. Nejdl, Brůha 1 – Škalda 6 (1), Mucha, Svoboda 4, Hlavenka 3, Vaněk, Jung, Krošík 2, Kolář, Havlík 1. Rozhodčí: Kichnar, Vacula. Vyloučení: 3:2. ŽK: 0:1. Góly ze sedmiček: 2:1. Diváků: 190. Nejlepší hráči utkání: Mráz – Zaplatílek.

Další výsledky: Nové Veselí – SKKP Brno 27:28, Kopřivnice – Dukla Praha 29:25, Jičín – Zubří 34:32, Losovice – Hranice 36:24, Frýdek-Místek – Talent tým Plzeňského kraje 29:29. Volno měla Karviná.

 

Zdroj: www.hazenastrakonice.cz