FOTO: Mimořádný úspěch šachového turnaje Strakonický Rumpál

84 hráčů z 24 oddílů z okruhu přibližně 150 km a dva přítomní velmistři – takový byl pátý ročník největšího turnaje v okresu Strakonice pro organizované šachisty a veřejnost. Konal se v sobotu 16. září, oproti loňskému ročníku zaznamenal více než dvojnásobnou účast a také značný nárůst kvality zúčastněných.

Za vysokou a kvalitní účastí stojí takřka ideální šachové prostředí strakonického Gymnázia s možností turnajového oběda ve školní jídelně, slušné finanční ceny a velmi dobré věcné ceny, ale také spolupráce s Chess clubem Písek, který poskytl polovinu šachových souprav a hodin, několik věcných cen a navíc vypomohl s propagací a vyslal 22 svých hráčů.

Strakonický Rumpál tak navazuje na kdysi celorepublikově významný turnaj OPEN Strakonice, jehož se konalo 22 ročníků a největší účasti v podobě 194 hráčů dosáhl v roce 1999. Po tragické smrti předsedy strakonického šachového oddílu a jeho hlavního organizátora Ing. Oldřicha Šaška, jehož památku pořadatelé letos důstojně uctili, však OPEN postupně skomíral, až po svém posledním ročníku v roce 2013 zanikl. Nyní mají Strakonice opět šachový turnaj, který toto okresní město výrazně zviditelňuje v šachovém prostředí v celé České republice.

Pouze ze soukromých zdrojů financovaný turnaj byl sehrán na sedm kol s tempem hry dvakrát dvacet minut plus deset vteřin na každý tah. V jeho úvodu účastníky přivítal i ředitel gymnázia Mgr. Miroslav Hlava, velký podporovatel šachové hry a současně jeden z iniciátorů okresního přeboru škol, jehož první ročník letos na jaře přilákal 94 šachistů a šachistek ve věku 11-18 let.

Strakonický Rumpál sjednocuje hráče všech věkových kategorií, pohlaví a výkonnostních skupin. A tak si ho letos zahrál například nejvýše nasazený historicky první velmistr na tomto turnaji Petr Neuman (oddíl Český lev Kolešovice), tři mistři FIDE – Jakub Stinka, Michal Novotný (Chess club Písek) a také loňský vítěz Taron Shagbazyan, Armén reprezentující Ukrajinu. Ale také 34 hráčů do 18 let a celkem 20 hráčů stojících na samém začátku své šachové kariéry, kteří mají zatím nulové hodnocení své výkonnosti. Organizátory rovněž potěšila účast dvou šachistů z německých oddílů – označit turnaj za mezinárodní by bylo trochu nadnesené, nicméně i tento faktor zvyšuje jeho prestiž.

Na turnaji byl rovněž přítomen velmistr Vlastimil Jansa, mimo jiné mistr světa z roku 2018 v kategorii nad 65 let, čtyřnásobný mistr republiky a člen československého družstva, které na šachové olympiádě v Lucernu v roce 1982, tedy šachovém mistrovství světa reprezentačních družstev, skončilo celkově druhé. Pan Jansa ze zdravotních důvodů nehrál, pouze předal pohár vítězi, ale svojí přítomností potvrdil význam, který Strakonický Rumpál postupně získává.

Vítězem se stal extraligový Taron Shagbazyan a stal se prvním hráčem, který své vítězství na tomto turnaji obhájil. Druhý byl David Hák ze Šachklubu Tábor, který překvapil vítězstvím nad zmíněným a celkově čtvrtým Petrem Neumanem, a třetí předloňský vítěz Jakub Stinka z Chessclubu Písek. Pátý byl Michal Novotný z Chess clubu Písek. Těchto pět hráčů také získalo finanční ceny (2500-2000-1500-1000-500 Kč).

Eliška Janoušková z ŠK Líně, která se umístila na 35. místě, vybojovala Cenu ředitele gymnázia pro nejlepšího hráče do 15 let a převzala ji z rukou dcery zmíněného Ing. Šaška. Nejlepší strakoničtí hráči skončili tři v první desítce. Václav Kotál byl sedmý, jeho bratr Vít Kotál osmý a Petr Burian desátý.

Drtivá většina zúčastněných hodnotila turnaj, který zaznamenala i Strakonická televize, jako velmi dobrý a přislíbila účast i v příštím ročníku. Takto obsazený turnaj je však i přes prostorově mnohem větší možnosti gymnázia na hranici kapacity organizátorů. Pro příští ročník se mimo jiné pravděpodobně změní tempo hry a dojde ke stanovení maximálního počtu účastníků.

Pořádající oddíl TJ ČZ Strakonice by touto cestou chtěl poděkovat všem hráčům za bezproblémový průběh turnaje a všem subjektům, které se podílely na jeho realizaci, ať se jednalo o finanční přispění, věnování věcných cen nebo organizační pomoc. Za všechny samozřejmě Gymnáziu Strakonice, městu Písek, městu Horažďovice, strakonickému pivovaru, Jednotě Volyně, firmám Škoda Online-díly, Autodoprava Řehoř a Nábytek Vávrovi a všem ostatním, z nichž někteří si ani nepřejí být jmenováni.

 

Petr Kotál, předseda šachového oddílu TJ ČZ Strakonice