Strakonice výrazně omladily, cílem je udržení se v Chance Extralize

Strakoničtí házenkáři před následující sezonou značně obměnili sestavu. Museli se rozloučit se sedmi hráči. Několik jich ale také přivedli a kádr doplnili nováčky z mládeže. Na příští sezonu mají vytyčený jasný cíl – udržet se v nejvyšší soutěži a vyhnout se baráži.

V minulé sezoně se házenkáři ze Strakonic umístili na dvanáctém místě, takže se vyhnuli sestupu z nejvyšší tuzemské soutěže i baráži. „Základní cíl, kterým bylo udržení v soutěži, se podařilo splnit. Navíc bez nutnosti hrát baráž. Šanci dostávali mladí hráči, tým zdobila bojovnost a chuť se porvat o výsledek, v některých zápasech však chyběla zkušenost a větší herní vyzrálost,“ zhodnotil uplynulý ročník předseda klubu Miroslav Vávra.

Před sezonou 2023/24 se musel jihočeský klub vypořádat s několika odchody. V následujícím ročníku nebudou pokračovat spojky Tomáš Pek, Leonard Kaplan, Darek Zach a Lukáš Baierling. Dále bude chybět pivot Martin Nový a brankáři Filip Kaiser s Janem Misařem. „Jediným neočekávaným odchodem byl Leo Kaplan do Plzně, ostatní byly plánované a byli jsme s nimi srozuměni v předstihu. Oslabení jsme nejvíce zaznamenali na postu pivota, i s ohledem na zranění v týmu to pocítíme zejména na začátku sezony. Ostatní hráči by ale ty odchozí měli nahradit. Přišli k nám mladí kluci, kteří můžou ukázat, co v nich je. Nováček mužstva Lukáš Nolč se v přípravě jeví velmi dobře a měl by na pozici levé spojky být velmi vytěžovaný,“ pokračoval předseda klubu.

Strakonice ale samozřejmě i posílily. Kromě už zmiňovaného Nolče přivedli také spojku Filipa Zdychynce, Adama Bernharda na křídlo a brankáře Jakuba Jareše. „Na novou sezonu jsme hodně omladili. Doplnili jsme tým hlavně kluky z dorostu. Odešli nám zkušení a vysocí kluci z obrany, postrádáme výšku, což je trošku handicap,“ uvědomoval si kapitán Jindřich Mráz.

Příprava týmu probíhala v domácích podmínkách bez soustředění. „Poprvé jsme ho neměli, v červenci to bylo hodně individuální. A v srpnu přišel na řadu míč a měli jsme také hodně přípravných zápasů, což je dobře. Příprava proběhla celkově v pořádku. Čeká nás těžší sezona než byla ta minulá, soupeři se na nás lépe připraví, tolik nás už nepodcení. Kádr je mladý, hodně bude záležet, jak se kluci s tlakem a úrovní soutěže popasují,“ pokračoval kapitán.

V přípravě Jihočeši absolvovali několik zápasů. Z Hofenu přivezli první místo, dále se střetli s Brnem, kterému podlehli 14:33. Následně nestačili na celek HAOLK Velká Bystřice-Olomouc 21:32, Třeboň porazili 36:21, se Stupavou remizovali 34:34. Vrcholem přípravných utkání byl turnaj v Plauenu, který se uskutečnil 19. srpna. Strakonice podlehly domácímu celku 21:27 a Regensburgu těsně 28:31.

Web: www.hazenastrakonice.cz
Facebook: Házená Strakonice
Instagram: hazena_strakonice

Generální partner klubu: Jádrové vrtání Poděbrady, s.r.o.
Další partneři klubu: Pivovar Strakonice 1649, STOOLS, Město Strakonice, Jihočeský kraj, i247sport
Trenér: Michal Zbíral
Další trenéři spolupracující s týmem: Jaroslav Houska (vedoucí mužstva), Josef Holák (lékař)

 

Zdroj: https://www.handball.cz/aktualita/vizitka-strakonice-pred-sezonou-2023-2024