Na druhou ligu by tým neměl, o návrat se ale pokusí

Stolní tenisté strakonického Elektrostavu vstoupili o víkendu 19. – 20. září do nové sezony. Ta je však jiná, než původně plánovali. Oba týmy dospělých se totiž posunuly o patro níže, což znamená, že áčko startuje ve třetí lize a béčko v jihočeské divizi.

Na vině je odchod talentovaného Jakuba Slapničky do Havlíčkova Brodu a fakt, že by u Otavy nepokračovali ani zkušení František Copák s Petrem Novotným. „Zjistili jsme, že by hráčská úroveň na druhou ligu nestačila, ta jsme ji na rok půjčili do Havlíčkova Brodu s tím, že si ji za rok můžeme vzít zpátky,“ vysvětlil trenér a šéf klubu Vladimír Havlík. Podle něj je nejbližším cílem stabilizovat současný kádr a pracovat na tom, aby se mladí hráči vyhráli a posunuli o nějaký ten level výše. „Tvrdě trénujeme, i přes léto jsme měli šestitýdenní soustředění. Budeme se snažit dostat na takovou úroveň, abychom mohli druhou ligu zase hrát,“ zdůraznil Havlík, jenž se netají tím, že by se do ní rád vrátil jako vítěz třetí ligy.

Strakonice totiž opět mohou spoléhat na jeho syna Tomáše, jenž dlouhou dobu hrál nejvyšší soutěž. K dispozici by měl být na všechna domácí utkání a počítá i s nějakým výjezdem na venkovní stoly. „Tomáš vzal posun do třetí ligy úplně normálně. Řekl, že bude hrát to, co bude třeba. Už žádné vrcholové ambice vzhledem ke svému pracovnímu vytížení a zdravotnímu stavu, který byl ještě před rokem úplně tragický, nemá. Půjde spíše o tom, aby se hrálo i dobře klukům za ním, když udělá čtyři body,“ podotkl zkušený kouč.

Více jak padesát procent. Takové šance dává Vladimír Havlík tomu, že by se Strakonice vrátily po sezoně na druholigovou mapu. „je to všechno otevřené, uvidíme, jak se nám podaří poskládat hráčský kádr. Máme tady tři kluky, kteří mají šanci se posunout a už s druholigovou úrovní koketují teď. Pokud bychom tam ale neměli hrát důstojnou roli, tak raději ať setrváme ve třetí lize,“ vysvětlil Havlík s tím, že pokud by došlo k návratu do vyšší soutěže, mohl by znovu počítat s Petrem Novotným. Ten aktuálně hraje třetí ligu v domovské Soběslavi.

To, že bude Elektrostav patřit ve třetí lize k nejlepším, potvrdil hned v úvodním dvoukole. Na domácích stolech porazil SKUŘ Plzeň 10:2 (body: Havlík 3, Hýža a Zeman 2, Krejčí 1, čtyřhry 2) a druhý den si poradil s Hořovicemi v poměru 10:4 (body: Havlík 3, Hýža a Krejčí 2, Zeman 1, čtyřhry 2).

Je tomu rok, co ve Strakonicích vznikla akademie Vladimíra a Tomáše Havlíkových a nábor probíhá i letos. „Bohužel situace je taková, že se přihlásilo pár dětí. Věnovali jsme se jim individuálně, každý měl svého trenéra, nicméně po měsíci až dvou se zjistilo, že chtějí spíše plácat s míčkem přes síť, než trénovat a něco se naučit. Zájem o sport nebývá takový, aby se to mohlo rozvinout dál. A děti mají tisíce jiných zájmů. Sport je někde za instagramem, Facebookem a chytrým telefonem…,“ posteskl si na závěr muž, který vychoval celou řadu skvělých stolních tenistů.

 

Zdroj: Týdeník Strakonicko (www.jcted.cz)