Šachový turnaj O pohár ředitele Gymnázia Strakonice

První ročník okresního šachového turnaje dvojic O pohár ředitele Gymnázia Strakonice proběhl ve dvou kategoriích – ZŠ a nižší gymnázia (20.2. – kategorie B) a pak střední školy (19.4. – kategorie A). Celkem se ho zúčastnilo 94 hráčů (17 šachistek) a stal se tak nejpočetněji obsazeným šachovým turnajem v okresu Strakonice od roku 2005. Přitom pouze dva hráči byli členy Šachového svazu ČR – Ondřej Topka (Vodňany) a Vít Kotál (gymstr).

Do obou kategorií nominovaly své reprezentanty tyto školy: Gymnázium Strakonice, SPŠ Strakonice, SPŠ Volyně, Základní škola a Gymnázium Vodňany, dále strakonické základní školy Dukelská, F.L. Čelakovského, Poděbradova, dále ZŠ Komenského Blatná a ZŠ Cehnice. Při očekávaném zapojení dalších škol v příštím roce tak bude turnaj muset řešit svoji prostorovou kapacitu nebo pravidla účasti. Maximální počet účastníků je přibližně 60, víc se jich do školního klubu prostě nevejde. Přes nezkušenost drtivé většiny všech hráčů oba turnaje proběhly bezproblémově. Účastníkům nedělaly zásadní potíže ani šachové hodiny a řada nových pravidel, které všichni museli vzít na vědomí. Dvojice se nesměly při hře radit, v hrací místnosti museli všichni vypnout všechna elektronická zařízení, tedy samozřejmě včetně mobilů, pro řadu hráčů bylo nezvyklé pravidlo „dotknuto-táhnuto“ a občas bylo nutné vyzvat hráče, aby se ztišili a nerušili ty, jejichž partie ještě neskončila. I tak neměl rozhodčí moc práce.

Jedním z pozoruhodných rysů tohoto turnaje byly názvy družstev, i když na putovní Pohár přijdou každý rok dvě cedulky pouze se jmény vítězů, školou, kterou reprezentovali, a letopočtem. Ovšem názvy jako Plechovky z gymstru, Křupaví krabi, Snad ne poslední, Svišti na šachovém hřišti nebo Telepatické kachny a řada dalších byly vskutku originální.

V obou kategoriích nebyl konečný výsledek dlouho jasný, pokaždé rozhodovalo až poslední ze sedmi kol hraných na dvakrát patnáct minut. Navíc v kategorii B musela o nejlepším hráči rozhodovat až dodatečná partie.

Pořádajícímu Gymnáziu Strakonice a šachovému oddílu TJ ČZ Strakonice se tak podařilo vytvořit událost, která se jistě bude konat po řadu budoucích let. Jedním z jejích cílů je rozšířit členskou základnu místního oddílu o mladé hráče, což se úspěšně daří.

Jako ředitel tohoto turnaje zvu všechny žáky a studenty na příští ročník, vybízím zájemce k účasti na záříjovém jednodenním turnaji Strakonický Rumpál, který se opět bude konat v hlavní hale strakonického Gymnázia, a připomínám možnost stát se členy šachového oddílu.
Velké poděkování patří Mgr. Zuzaně Kostkové za výbornou spolupráci na přípravě a realizaci obou turnajů.

Celkové výsledky:

Kategorie B: Výsledky

Kategorie A: Výsledky

 

Autor: Petr Hnilo