Záchrana? Nebude to jednoduché, říká trenér Havlík

V minulé sezoně válcovali jednoho soupeře za druhým, díky čemuž si vybojovali návrat do druhé ligy. Tam to ale stolní tenisté strakonického Elektrostavu nebudou mít vůbec jednoduché. S mladým kádrem je čeká boj o záchranu, také kvůli systému soutěže. Poslední čtyři celky čtrnáctičlenné tabulky budou sestupovat přímo a pátého od konce čeká baráž proti týmu z béčkové skupiny. „Jsme v nepříjemné situaci, ale musíme bojovat a věřit tomu, že se druhá liga zachránit dá. Půjdeme zápas od zápasu a uvidíme,“ vysvětluje trenér Vladimír Havlík.

 

Jak probíhala příprava na druhou ligu? Byla náročnější než ty předchozí, nebo by se dala označit za standardní?

Máme model přípravy, který se nám osvědčil. Dodrželi jsme stejný systém, takže kluci trénovali po dobu jednoho měsíce třikrát denně na stolech. S ohledem na jejich nejlepší výkonnost jsme také zařadili do tréninku nové prvky a techniku, která se ve stolním tenisu stále vyvíjí. Doufám, že jsme připraveni dobře.

Došlo k nějakým změnám v kádru, nebo pokračujete v takovém složení, v jakém si hráči vyšší soutěž vybojovali?

Došlo ke změnám v kádru. Z Klatov k nám přišel Adam Končal, jenž už u nás v minulosti působil. Vyhrál s námi třetí ligu, a protože Klatovy spadly, dali jsme mu nabídku hrát druhou ligu, kterou rád akceptoval. Ještě k nám přišel Ondřej Vařečka z Protivína. Je to mladý kluk, který je na úrovni druhé/třetí ligy. Kádr máme dostatečně široký, ale jestli bude dostatečně kvalitní, to ukáže až soutěž.

Budete chtít tedy dávat prostor mladým hráčům, aby získávali cenné herní zkušenosti?

Po nějakých diskuzích jsme to rozhodli, že prioritou bude, aby se mladí ohráli, otrkali a získali nějaké zkušenosti s tím, že se uvidí, kdo na to má a v jaké míře. Budeme bojovat o záchranu a když se to nepovede, jsme připraveni další rok znovu usilovat o návrat do druhé ligy.

Jaké dáváte šance svému týmu na záchranu?

O šancích jako správný trenér mluvit nebudu, pevně věřím, že se to může povést. Nebude to však jednoduché, protože pro novou sezonu došlo k reorganizacím. Z každé soutěže standardně padaly dva, ale letos budou sestupovat čtyři týmy a pátého bude ještě čekat baráž s moravskou skupinou. Tohle je všechno proti nám. Družstva v soutěži jsou kvalitní, v každém je nějaký hráč, který má zkušenosti s extraligou nebo první ligou. Jsme v nepříjemné situaci, ale musíme bojovat a věřit tomu, že se druhá liga zachránit dá. Půjdeme zápas od zápasu a uvidíme.

Do kolika zápasů zasáhne váš syn a bývalý extraligový hráč Tomáš Havlík?

Budeme vytipovávat zápasy, kde vidíme reálnou šanci na výhru. Kromě Tomáše bychom povolali jednoho nebo dva hráče, kteří k nám dojíždí a zkusili bychom vyhrát. Zbytek by hráli mladí. Tomáš trénoval, takže věřím, že si svoji výkonnost udržel, takže ho určitě v domácích zápasech uvidíme.

ČZ Strakonice Elektrostav, to nebudou v nové sezoně jenom muži, ale nově i ženy, které budou účinkovat v divizi. Jak došlo k vzniku jejich družstva?

V oddílu máme maminku a sestru Ondřeje Krejčího, a protože ženské družstvo hraje ve třech, vzpomněli jsme si na naši bývalou hráčku Alinu Nikolenko, která společně se svým manželem bydlí v Písku. Oslovili jsme ji a jelikož projevila zájem, přihlásili jsme divizi žen. Uvidíme, jak to bude vypadat.

A jaké cíle budou mít ostatní týmy Elektrostavu?

V nižších soutěžích je to v podstatě jedno, tam hrají kluci s nějakou stabilní výkonností. Netlačíme úplně na pilu. V divizi bychom však chtěli vybojovat postup, protože tým má v podstatě třetiligovou soupisku. Družstvo, v němž jsou hráči, kteří loni hráli za áčko, má na starost Zbyněk Majer a chtěli bychom postoupit do třetí ligy. Kdybychom měli dvě třetí ligy, pořád jsou nějaké šance na výměnu soutěží a tak dále…

 

17Týdeník Strakonicko (www.jcted.cz)