Je naší povinností třetí ligu vyhrát, říká trenér Havlík

Byl to válec, který nikdo nezastavil! Pokusilo se o to hned jedenáct týmů, ale žádný z nich nepochodil. Stolní tenisté strakonického Elektrostavu v podzimní části třetí ligy ani jednou neklopýtli a nekompromisně tak kráčí za postupem do vyšší soutěže, který si dali za cíl. Trenér Vladimír Havlík, jenž je známý svojí náročností, tak může být spokojen.

 

Bylo v úvodní půli sezony vždy všechno podle vašich představ, nebo nastal moment, kdy jste musel na své svěřence zvýšit hlas?

Při zápasech se snažím na hráče působit spíše pozitivně, takže se snažím hlas nezvyšovat. A to se mi také povedlo během celého podzimu. Jedna ze slabších chvilek přišla akorát v utkání na El Niňu, kde jsme vedli už 6:1 a domácí snížili na 7:6, ale i to jsme zvládli bez jakýchkoli komplikací. Tým má svoji kvalitu, takže nebylo do koučování třeba žádných kategorických zásahů.

Čekal jste, že projdete podzimní částí bez ztráty květinky?

Popravdě řečeno, ano… Když jsme v prvním kole porazili Rakovník, který byl pro mě černým koněm, na jeho stolech celkem přesvědčivě 10:5, tak jsem si říkal, že se jedná o velmi kvalitní záležitost a všechno funguje dobře. Až na vítězství 10:7 na El Niňu, které nastoupilo v nejsilnější možné sestavě, jsem nikdy neměl obavy o to, že bychom neměli brát všechny body. Druhý Union Plzeň jsme pak porazili dokonce i bez Michala Brožka, jenž měl střevní potíže a nemohl nastoupit, takže v podstatě ve třech hráčích.

Když jste vyhlásil cíl postoupit, neměl jste strach z toho, že by hráči byli pod tlakem a nemuseli by psychicky náročnou situaci vzhledem ke svému věku zvládnout?

Cíl jsem vyhlásil před sezonou, protože jsem věděl, že kluci zodpovědně makali přes celé léto. Abychom trochu vykompenzovali naši nezkušenost, angažovali jsme Michala Brožka. Je to třicátník a přece jen už něco odehrál. Jeho klid, bojovnost a zkušenosti mančaftu ve složitějších chvílích rozhodně pomohly.

Takže na mladíky nedolehlo ani to, že do každého utkání šli jako favorit?

Připravoval jsem je na to a říkal jsem jim, že budeme hrát o prvenství. Kuba Slapnička, jehož jsem určil lídrem týmu, se k tomu postavil čelem. Celý mančaft ale šlape jako hodinky, kluci se zlepšují jeden vedle druhého. Dalo se na to velmi dobře koukat.

Právě patnáctiletý Jakub Slapnička odehrál podzimní část parádně. Z třiceti duelů ve dvouhře prohrál jediný. Neprojevily o něj už zájem oddíly z vyšších soutěží?

To, že o něj projevují zájem kluby z vyšších soutěží, je naprosto logické… Máme ve Strakonicích však nějaké plány a doufáme, že tu Kuba zůstane co nejdéle, i když nevíme, kam ho pingpongový a studijní život zavane. Je možné, že se do Strakonic vrátí můj syn Tomáš a společně by vytvořili tak silné duo, že bychom mohli pomýšlet i na první ligu.

Třetí liga opět roztočí svůj kolotoč v polovině ledna, takže budete mít zrhuba měsíční zápasovou pauzu. Dopřejete hráčům také nějaké volno?

Nic takového nebude, pojedeme pořád stejně. Vánoce akorát zpestří vánoční turnaje v takovém veselejším duchu, ale jinak plánuji, že si po svátcích dáme třífázové soustředěníčko, abychom znovu utáhli svoji formu.

Myslíte, že vás může ještě někdo připravit o postup, nebo jste přesvědčený o tom, že misi dotáhnete do zdárného konce?

Jsem přesvědčený o tom, že je naší povinností třetí ligu vyhrát.

 

Zdroj: Týdeník Strakonicko (www.jcted.cz)