Fantazie! Strakonický nováček porazil účastníka Evropské ligy

To, co čekal málokdo, se stalo skutečností! Strakoničtí házenkáři si připsali doposud nejcennější skalp v nejvyšší soutěži. Ve 22. kole Chance extraligy v sobotu 18. února porazili Tatran Prešov, účastníka Evropské ligy, 30:28 (12:13) a připsali si tak počtvrté v sezoně dva body. Došlo tak na slova kapitána Tomáše Peka, která pronesl na začátku února: „Jednou se to povede, bodovat proti gigantovi.“ V tabulce Jihočeši na dvanácté pozici odskočili třináctým Maloměřicím Brno na tři body, mají jich na kontě devět.

Strakoničtí podali v celém průběhu utkání vyrovnaný výkon, vyvarovali se jakéhokoliv hluchého místa a po většinu duelu drželi otěže ve svých rukách. Pokud pustili soupeře do vedení, bylo maximálně jednobrankové. Poctivým, zodpovědným a především opět bojovným výkonem tak po zásluze dokráčeli k prvnímu bodovému zisku, navíc plnému, v jarní části. V brance doslova čaroval Jindřich Mráz, který měl lví podíl na výsledku.

Hosté se sice ujali vedení, ale domácí třemi trefami otočili. Prešovští srovnali a následně se oba týmy ve skóre přetahovaly. V závěru první půle otočili Jihočeši z 10:11 na 12:11, ale pak ještě dvakrát inkasovali, takže do šatny k přestávkové pauze odcházeli s jednobrankovou ztrátou. Obraz hry ale naznačoval, že mohou pomýšlet na bodový zisk. Což potvrdili ve druhém dějství. Partie to byla naprosto vyrovnaná a stále otevřená.

Hned po obrátce dvěma trefami Strakoničtí otočili a vzápětí si vypracovali dvougólový náskok. Hosté od té doby už jen marně dotahovali. Ve 44. minutě už byl rozdíl třígólový (21:18), o deset minut později ho domácí vylepšili ještě o jednu branku (26:22). Pět minut před koncem padal slovenský soupeř stále o čtyři trefy, ale během necelých tří minut se mu podařilo třemi góly za sebou dotáhnout se na 27:26.

V tu dobu na sebe vzal zodpovědnost domácí Adam Nejdl, díky jehož trefě na začátku 59. minuty to bylo o dvě branky, i když to platilo pouhé čtyři sekundy. Následně skóroval Ondřej Sedláček, v čase 59:29 snížil Fenár. Domácí měli poslední útok a zmíněný Adam Nejdl z něj čtyři sekundy před sirénou odvážnou a dravou individuální akcí stvrdil vítězství Strakonických. Vypukla obrovská radost a euforie! Výhra byla překvapivá, ale zasloužená. Diváci si přišli na své, viděli další z dobrých výkonů týmu od Otavy, který na něj nyní bude chtít navázat v klíčových duelech se sousedy v tabulce (Jičín, Hranice, Zubří, Maloměřice Brno).

FAKTA

Chance extraliga – 22. kolo: HBC JVP Strakonice 1921 – Tatran Prešov 30:28 (12:13). Branky: A. Nejdl 6, Bičiště 5, Wildt 3 (3), Němec 3 (1), Kaplan, Pek, Sedláček 3, Landsinger 2, M. Nejdl, Krejčí 1 – Fenár 7 (2), Urban 6, Rábek 3 (1), Kravčák, Lopez 3, Gogola, Davidović 2, Michalka, Tsarapkin 1. Rozhodčí: Hanák, Pavlíček. Vyloučení: 1:4. Bez ŽK. Góly ze sedmiček: 4:3. Diváků: 320. Nejlepší hráči utkání: Kaplan – Urban.

Další výsledky: Zubří – Dukla Praha 27:33, Maloměřice Brno – Nové Veselí 23:24, Hranice – Talent tým Plzeňského kraje 20:37, Kopřivnice – SKKP Brno 26:25, Jičín – Lovosice 31:38, Karviná – Frýdek-Místek (1. března). Dohrávka 17. kola: Frýdek-Místek – Prešov 30:32.

 

Zdroj: www.hazenastrakonice.cz