Miroslav Vávra obdržel cenu za statečnost a záchranu života

Dva jihočeští trenéři se dočkali v pondělí 12. září ocenění. Strakonický Miroslav Vávra a písecký Jan Slavík v prostorách úřadu Jihočeského kraje převzali výjimečnou cenu Olomouckého kraje za statečnost a záchranu života. Během Olympiády dětí a mládeže, která se koncem června konala na Hané, totiž zachránili život muži, který se topil.

„Nejvíc potěšující je, že celá ta situace tehdy dobře dopadla – dotyčného jsme zachránili. A snad jsme mu i nastartovali nový život tím, že si uvědomí, co se stalo. Hlavně, aby byl v pořádku,“ uvedl Jan Slavík. Jak se celá událost před prázdninami seběhla? „Šli jsme parkem v Olomouci, kde si Honza všiml člověka v říčce. Já jsem ho nejprve neviděl, ale potom jsme se zadívali lépe a uviděli jsme červený batoh, z čehož jsme usoudili, že ho má na zádech. Vlezl jsem tedy do říčky a proti proudu jsem muže dotáhl ke břehu, kde mi Honza ještě s jedním občanem pomohli dostat ho nahoru,“ popsal Miroslav Vávra.

Doplnil, že zachráněný dostal v řece ránu do hrudníku, díky čemuž dýchal a byl při vědomí. „Dali jsme muže jen do stabilizační polohy a ten s námi začal komunikovat, řekl nám, že se jmenuje Lukáš,“ poznamenal Jan Slavík. Následně byl předán přivolaným strážníkům městské policie. Dodatečného ocenění svého skutku si oba zachránci velmi váží. „Ocenění za záchranu lidského života člověk nedostává každý den. Je to výjimečné ocenění, které má velkou váhu,“ shodli se Miroslav Vávra a Jan Slavík.

 

Zdroj: www.hazenastrakonice.cz