Start do nové sezony volejbalistky Lucie Švejnohové

Po opravdu dlouhé jarní koronavirové pauze, kdy se bohužel nedohrála žádná volejbalová soutěž, se Lucie Švejnohová (odchovankyně TJ ČZ Strakonice) již těšila na sraz reprezentačního družstva juniorek U19, které se uskutečnilo ve dnech 4. – 7. června 2020 ve Vésce u Olomouce.

Celý tým předpokládal, že to bude odstartování přípravy ke kvalifikaci a možné účasti na evropském šampionátu věkové kategorie U19. Na soustředění děvčata pracovala na kondičních cvičeních, zaměřila se na příjem podání, kvalitu servisu a obranu v poli. Došlo i na dohrávky a smečování. Byl přítomen i kondiční trenér David Nerud, který juniorky pochválil za odvedenou práci v období pauzy. Kvalifikace na ME U19 byla nakonec zrušena a našim reprezentantkám nebylo umožněno se poprat o účast na ME, což pro ně znamenalo velké zklamání, neboť tato akce měla být vyvrcholením jejich dlouhodobé dřiny a úsilí. Naše reprezentantky ji měly odehrát na Slovensku, kde se měly střetnout s Běloruskem a Slovenskem. Mistrovství Evropy se nakonec konalo v Zenici (Bosna a Hercegovina) a zúčastnilo se ho pouze 10 nejlepších týmů v pořadí evropského žebříčku spolu se dvěma pořadateli (Bosna a Hercegovina a Chorvatsko). Těsně před šampionátem se odhlásila družstva Itálie, Ruska a Německa, těm neúčast ovlivnila rozhodnutí představitelů jejich států. Náhradníkům v dalším pořadí nebyl start umožněn. Mistrem Evropy U19 se stalo družstvo Turecka.

1. sprna Lucie nastartovala v Plzni svoji již čtvrtou sezonu. Bude hrát dvě soutěže, extraligu juniorek a 1. ligu žen. Nejprve si hráčky prošly testováním pod vedením nového kondičního trenéra Davida Neruda. V termínu 6. – 14. 8. družstvo absolvovalo kondiční soustředění ve Vysokých Tatrách. Každý den na hráčky čekala náročná túra v extrémních podmínkách, která vždy prověřila soudržnost a týmovou práci hráček. Další zastávkou byly Klatovy ve dnech 23. – 28. 8., kde už byl režim zaměřený na volejbalové tréninky. Od 1. sprna má za sebou tým více než 130 hodin společné práce, která přinesla viditelný kondiční, volejbalový a hlavně týmový krok vpřed.

Ve dnech 5. – 6. 9. se konal v Plzni přípravný turnaj, kterého se zúčastnilo celkem 6 družstev. Tento turnaj vyhrál tým Volejbal Plzeň složený z juniorek i žen.

V sobotu 12.9. přijelo družstvo žen do Hradce Králové, kde se odehrálo 1. kolo Českého poháru. Tým Plzně odehrál postupně utkání s TJ Sokol Nusle Praha 3:2, s Hradcem Králové 3:0 a v posledním utkání podlehl týmu Dobřichovice 1:3. Ženy Plzně skončily na 2. místě a postupují do 2. kola Českého poháru, ve kterém přivítají na domácí půdě v Plzni 7. 10. od 19 hod extraligový tým Dukly Liberec. Pro plzeňské ženy to bude velká výzva.