Stolním tenistům Elektrostavu se dařilo na všech frontách

Skvělá! Takový přívlastek si bezesporu zaslouží uplynulá sezona v podání stolních tenistů strakonického Elektrostavu. Historicky totiž patří k vůbec nejlepším. Třetiligové áčko, jehož kádr tvoří několik talentovaných mladíků, obsadilo skvělou čtvrtou příčku a další týmy své soutěže opanovaly – béčko jihočeskou divizi, céčko krajskou soutěž B a déčko regionální přebor. Všichni trenéři a vedoucí družstev tak mají důvod k maximální spokojenosti.

 

Vladimír Havlík (třetí liga, Elektrostav A)

Áčko strakonického Elektrostavu má za sebou po pádu do třetí ligy nejlepší sezonu. Je pro vás čtvrté místo překvapením, nebo jste očekával, že byste se mohli nacházet v horní polovině tabulky?

Naše čtvrté místo je pro mě příjemným překvapením, vzhledem k věkovému složení mužstva dvojnásobné!

Dávali jste si nějaké cíle, nebo bylo hlavní soutěž udržet?

Jak jsem již uvedl v posledních sezonách, vždy jsme bojovali o udržení v soutěži. Tomu odpovídal i cíl pro letošek, vše navíc je moc pěkné. Pevně věřím, že to nebyla náhoda.

Vaši sestavu tvoří několik talentovaných mladíků. Pokud vydrží, jsou schopni do budoucna posunout tým do vyšší soutěže?

Naše mladé družstvo je jistě příslibem do budoucna a myslím, že se při vhodném posílení můžeme těšit na další sezony, možná i ve vyšší soutěži.

Takže dojde k nějakým pohybům v kádru?

Určitě v kádru dojde k nějakým dílčím změnám. Samozřejmě se díváme i tímto směrem, ale ještě potřebujeme chvilku času, abychom mohli mluvit o nějakých konkrétních jménech.

Jak jste mi prozradil, svoji poslední extraligovou sezonu nejspíše zažívá váš syn Tomáš. Je možné, že by se opět objevil u Otavy?

V tuto chvíli ještě tato záležitost není definitivně uzavřena. Možné je opravdu vše, ale budeme si muset ještě pár týdnů počkat.

 

Zdeněk Soukup (divize, Elektrostav B)

Přestože jste byli v divizi nováčkem, soutěž jste ovládli celkem suverénně, pouze jednou jste prohráli. Co stálo za tímto skvělým výsledkem?

Na první pohled se může zdát, že jsme byli suverénní, ale byl to boj o vítězství v každém zápase, někdy lehčí, někdy těžší. Zvlášť ty v hernách soupeřů nás stály mnoho fyzických i psychických sil. Za tímto úspěchem vidím delší a intenzivnější přípravu na soutěž, velmi dobré začlenění nových hráčů do týmu, možnost trénovat s hráči A-mužstva, dobré rady při zápasech i trénincích od Vladimíra Havlíka, dohled na způsoby tréninku a úderové techniky, a taktéž možnost trénovat s Tomášem Havlíkem, jenž hraje za KT Praha extraligu.

Byl to mezi krajským přeborem a divizí velký výkonnostní skok?

Rozhodně to byl výkonností skok od krajského přeboru A, zvláště proti soupeřům z horní poloviny tabulky byla utkání dost vyrovnaná a proti druhé Bechyni i dost vyhrocená.

Koho byste vyzdvihl za své výkony?

Vyzdvihl bych všechny, kteří nastoupili. Jádro týmu tvořili Jakub Slapnička, Lukáš Zeman, Ondřej Krejčí a Patrik Hrazdíra. První jmenovaný neodehrál všechny zápasy, jelikož startoval za třetiligové áčko. Lukáš Zeman se po příchodu z KST Orel z Českých Budějovic rychle stal lídrem. Stavěli jsme na jeho skvělé rychlosti a úspěšnosti. Ondřej Krejčí, jak je jeho dobrým zvykem, byl tvrdý a neústupný, do toho přidal vyrovnanost a jistotu obou úderů s maximálním soustředěním na zápas. Patrik Hrazdíra, leč studující v Praze, byl vždy připraven bojovat. Jeho klid v psychicky náročných utkáních mě stále udivoval a dodával všem pohodu. Zbyněk Majer patří stále k nejlepším hráčům oddílu – v zápasech, do kterých zasáhl prokazoval svoji vysokou kvalitu, poradil ve vypjatých situacích, povzbuzoval a byl prostě skvělý jak za stolem, tak mimo něj. Alina Nikolenko se objevila odnikud, nikdo z hráčů o ní nic nevěděl. Brzy prokázala své umění za stolem, neodehrála mnoho zápasů, jelikož startovala za céčko v krajské soutěži B, kde se stala tou nejlepší ve dvouhrách, co se týče procentuální úspěšnosti. Její obranářský styl, propojený s tvrdým a hlavně přesným forhendem a lehkým, jemně švihnutým backhandem byl něco opravdu nového a krásného. Nesmím zapomenout na Kamila Poklopa, odehrál s námi utkání, ve kterém se rozhodlo, že budeme první. Rozhodně nebyl do počtu.

Postoupíte do třetí ligy, takže by došlo na klubové derby, nebo setrváte v divizi?

Postupové ambice samozřejmě jsou, ale toto rozhodnutí necháváme na vedení oddílu. Pokud postoupíme do třetí ligy, nebo setrváme v divizi, to se uvidí příští sezonu.

 

Radek Chalupa (krajská soutěž B, Elektrostav C)

Obhajoba prvenství v krajské soutěži B se podařila. S tím, že vás nejvíce prožene Osek, jste ale asi moc nepočítali, že? Sezonu předtím byl až sedmý…

Osek v závěru minulého ročníku posílil o zkušeného Vaška Kozmu, který přestoupil z Mirotic, a netajil se tím, že by chtěl postoupit do vyšší soutěže. Se třemi silnými hráči v kádru to nebyl nereálný cíl a Osek rozhodně patřil k favoritům soutěže.

Co myslíte, že o vašem titulu rozhodlo? Byl to závěr soutěže, kdy jste vyhráli šest zápasů v řadě a nedovolili jste Oseckým se na vás dotáhnout?

Faktorem, který hrál rozhodující roli při obhajobě prvenství v soutěži, byla šíře naší soupisky. Vzhledem k široké hráčské základně našeho klubu a relativnímu přetlaku na soupiskách ligového áčka a divizního béčka nebyl problém do důležitých zápasů nasadit posilu z divizní soupisky a v takovém případě jsme v krajské soutěži jen těžko hledali přemožitele. V opačné situaci byl právě Osek, jehož kádr je extrémně úzký a právě absence jednoho z klíčových hráčů v předposledním dvojkole soutěže jej připravila o celkové prvenství.

Jak byste charakterizoval váš tým? Kdo patřil k oporám?

V situaci, kdy letošní sezonu ze zdravotních důvodů musel vypustit Honza Kápl a následně i Bohouš Holík, základem naší sestavy byl spolehlivý Kamil Poklop s úspěšností 76% a letošní ukrajinská posila našeho klubu, výborná stolní tenistka Alina Nikolenko. Ta s úspěšností 92% byla nejlepší hráčkou celé soutěže. V průběhu ročníku jsme zapojovali do sestavy i hráče z regionálního přeboru, z nichž zejména Libor Chaluš podával kvalitní výkony. Absolutorium zaslouží jednička naší soupisky Zdeněk Soukup, který pendloval mezi divizí a krajskou soutěží, kde nastoupil do deseti utkání, v nichž ani jedenkrát nenašel přemožitele.

Setrvá Elektrostav C v krajské soutěži B?

To ještě není rozhodnuto. Bude záležet na změnách v kádru celého klubu a s tím souvisejícím obsazením jednotlivých soupisek, což se v současné době intenzivně řeší.

Kromě toho, že hrajete za strakonický Elektrostav, jste ještě šéfem oddílu stolního tenistu volyňského Sokola. Nemrzí vás, že se tam momentálně hraje jen regionální přebor? Není plán, jak dostat Volyni do vyšší soutěže?

Co se týče volyňského Sokola, kde působím jako vedoucí odboru sportu a předseda oddílu stolního tenisu, tak současný kádr nemá výkonnost na vyšší soutěž než regionální přebor. Nevidím to ani jako realitu dohledné doby. Nechceme to řešit přetahováním hráčů z jiných klubů, ale snažíme se pracovat s mládeží a vychovat si vlastní novou hráčskou generaci. Zda se to podaří, to ukáže čas.

 

Miroslav Krejčí (regionální přebor, Elektrostav D)

Celkové prvenství jste si dokonce zajistili dokonce v předstihu několika kol. Co za touto spanilou jízdou stálo?

Za skvěle odehranou sezonou se skrývá především poctivý přístup k tréninku a vyrovnaná výkonnost všech hráčů, kteří se dokázali vzájemně doplnit a zastoupit.

Největší oporou pro tým byl bezesporu Kamil Poklop, jenž ani jednou ve dvouhře neprohrál, že?

Kamil skutečně odehrál vynikající sezonu. Kvůli zaměstnání mohl odehrát jen polovinu utkání, přesto se střetl i s těmi nejlepšími hráči soutěže a dokázal je porazit.

Koho dalšího byste pochválil?

Dalšími oporami byli Lukáš Soukup a Libor Chaluš, jímž úspěšně sekundovali Ivan Dvořák, Mirek Krejčí a Ivo Horný. Nesmím zapomenout na Petra Vepřeka a Jardu Miša, kteří se také podíleli na obhajobě okresního přeborníka.

Plánujete postoupit, nebo je pro déčko regionální soutěž optimální?

Náš oddíl má několik možností, v jakých soutěžích jeho družstva budou působit. Myslím, že pro naše družstvo je optimální regionální soutěž s tím, že ti nejlepší budou střídavě nastupovat v družstvu C.

 

Zdroj: Týdeník Strakonicko/www.jcted.cz