Nohejbalisty TJ ČZ otestovali borci z druhé ligy

Nohejbalisté TJ ČZ Strakonice, kteří i v letošním roce budou hájit své barvy v krajském přeboru plzeňského kraje, přivítali 25. března ve svém domácím prostředí druholigový tým NK Dynín. S hráči Dynína sehráli na palubovce sportovní haly TJ ČZ v Máchově ulici přípravný zápas, který předvedenými výkony hráčů a jejich nasazením připomínal parametry soutěžního utkání. Celý zápas probíhal podle konceptu ligových utkání. V praxi to znamená, že se hrály dvě křížové dvojice a trojice, singl a vložená dvojice. Celkem tedy 10 zápasů.

Do první dvojice nastoupili Vlas se Smrčkou a v dresu Dynína Toman se Semerádem. První set byl bod za bod, kdy zejména Karel Vlas proměňoval své tvrdé útoky po příjmu „ z druhé“. Nicméně v koncovce setu se podařilo soupeři několikrát zachytit útok a následně bodovat, 8:10 hosté. Druhý set měli už Toman se Semerádem ve své režii a vyhráli 10:5. Ve druhé dvojici se domácí Majewski s Žilákem snažili vyrovnat skóre, ale začátek prvního setu jim utekl a než se nadáli, bylo to 4:10 pro hosty. Ve druhém setu se hra domácích zlepšila, ale kompaktní obrana dvojice Kandra, Burian pracovala jako „švýcarské hodinky“ a následně trestala z protiútoku 8:10. V tu chvíli hosté vedli 2:0. V první trojici nedělního dopoledne zkušený tandem domácích Zemen, Votava chystal pro hosty zničující útoky a v obraně Solus „jezdil“ jako Valentino Rossi v dobách své největší slávy. První set vyhráli strakoničtí 10:7 a ve druhém setu nedali soupeři „čuchnout“ a v pohodovém tempu vyhráli 10:4. Sníženo na 1:2.

Následovala druhá trojice a nabuzení hráči Strakonic dobře vstoupili do jejího prvního dějství. Na síti Majewski zúročoval svou výškovou převahu a na druhé straně hostující Toman svými akrobatickými útoky také boty nešetřil. Obrany obou týmů se musely činit. Hosté měli přece jen v koncovce více štěstí a první set vyhráli těsně 10:9. Druhý set s ledovým klidem vyhráli domácí, a proto se rozhodovalo ve třetím setu. Což nebylo ten den poprvé, ale o tom až déle. Po několika nevynucených chybách strakoničtí prohrávali 8:9 ve třetím setu a po chyceném Majewskiho útoku přes blok nedal Toman domácí obraně šanci. Ve vložené dvojici zatáhli borci od Otavy za záchrannou brzdu a ve třech setech snížili stav utkání na 2:3. Poté následoval singl. V něm se domácí Smrčka střetl s Burianem a oba hráči předváděli velice pohledný nohejbal. Po setech 10:7 a 9:10 se opět rozhodovalo ve třetím dějství. To bylo doslova infarktové, ale se šťastným koncem pro domácí, protože hostující Burian za stavu 9:9 kopl technický úder pouze do sítě. Srovnáno 3:3. První odvetná trojice se opět dostala do třetího setu, kde hosté těžili z kvalitní obrany a domácímu Zemenovi už viditelně došly síly. Ve druhé odvetné trojici byl k vidění již popáté třetí set. A i když domácí sestava Vlas, Žilák a Smrčka statečně bojovala, tak prohru 9:10 odvrátit nedovedla. V tu chvíli bylo na ukazateli skóre 3:5. V první odvetné dvojici se zřejmě projevila únava domácích. Vlas se Smrčkou nekladli příliš velký odpor hostujícím Kandrovi s Burianem 5:10, 4:10. Do posledního zápasu toho dne nastoupili Majewski a Žilák. Ty v prvním setu dlouho drželi krok se soupeřem, ale po několika neproměněných útocích prohráli 8:10 a druhý set už hostujícímu Tomanovi se Semerádem odevzdali 5:10. Celkové skóre 3:7.

Sestava domácích: Majewski, Žilák, Vlas, Smrčka, Zemen, Votava a Solus

Veducí týmu Zbyněk Žilák: Předem bych chtěl poděkovat klukům z Dynína, že dorazili a sehráli s námi přátelské utkání, které bylo bez jakýchkoli excesů a v duchu fair play. Pro oba týmy se jednalo o prověrku před nadcházející sezónou a my jsme rádi, že jsme se mohli poměřit s týmem z celonárodní soutěže. Nastoupili jsme do utkání v nejsilnější možné sestavě. Soupeři chyběli Markovický a Vondrášek. I když skóre vypadá jednoznačně, tak kromě dvojic, kde nás soupeř přehrával, se jednalo o vyrovnané utkání. Měli jsme trochu smůlu v koncovkách třetích setů a pouze dvakrát z pěti se nám třetí set podařilo vyhrát. Samozřejmě se projevila i kvalita soupeře, který zachoval v rozhodujících momentech chladnou hlavu. Z výsledku se nebudeme věšet, máme necelý měsíc na to, abychom doladili zejména hru dvojic, kde nejsme sehraní na 100%. Naopak v trojicích jsme předvedli bojovnost a světlé momenty, na kterých můžeme stavět v soutěžních utkáních. To samé platí o singlu, kdy Martin Smrčka opět potvrdil, že je to jeho silná disciplína a výhrou nad hráčem s vyšší soutěže si zvedl sebevědomí před začátkem sezóny. První utkání hrajeme v domácím prostředí v Habeši 28. dubna od 9 hod. Přivítáme Radomyšl, takže se jedná o derby. Přijďte nás podpořit!